Za krásami Slovenska 2016 – II. část

Po týdnu Vás zavedeme ještě jednou na Slovensko, tentokrát se vypravíme do Nízkých a Vysokých Tater. 

 

Nízké Tatry, konkrétně zimní středisko Jasná v Demanovské dolině je rájem lyžařů. I mimo zimní sezónu sem zavítá velké množství turistů. Známé Vrbické pleso (1125 m n.m.) je často výchozím bodem pro turisty mířící na vrchol Chopok a Dumbier. Díky nepříznivému počasí přinášíme fotky jen z nižších nadmořských výšek, nad 1500 metrů n.m. se držela po většinu dne nízká oblačnost. Až podvečerní hodiny přinesly protrhání oblačnosti a nádherné výhledy na okolní vrcholy.

 

Ve Vysokých Tatrách jsme navšívili Tatranskou Lomnicu, z které je zhruba 800 výškových metrů k známému Skalnatému plesu, nad nímž se tyčí Lomnický štít vysoký 2632 m. Skalnaté pleso ročně navštíví na 200 tisíc turistů, velká část z nich ale využívá lanové dráhy. Pleso, ležící v nadmořské výšce 1751 metrů n.m. je v současné době z části vyschlé a to díky nedostatku srážek v této oblasti. Za příznivého počasí je Skalnaté pleso doslova v obležení turistů.

 

Žabie pleso, ležící pod vrcholem Rysy, nedostatkem vody netrpí. V nádherně čisté vodě se odráží okolní dvoutisícové vrcholy. Stoupání na vrchol Rysy, na devátý nejvyšší vrchol Vysokých Tatech, a nejvýše volně přístupný vrchol, je dlouhé a v samém závěru i nebezpečné. I na konci srpna, kdy byly snímky pořízeny se pod vrcholem Rysy najdou místa se sněhovou pokrývkou. Samotný vrchol vysoký 2503 m n.m. byl po našem dosažení rychle zahalen nízkou oblačností, po sestupu do nižších nadmořských výšek ale bylo opět slunečno. Cestou přes Mengusovskou dolinu se nelze vynechat Popradské pleso, kolem kterého vede krátká naučná stezka.

 

 

Slovensko, Nízké a Vysoké Tatry, srpen 2016:

{gallery}volary/2016/08/08_slovensko_2{/gallery}

 

(ir)