Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (19)

 

Brána do jiných časů –  vimperský zámek. Vímperský zámek je chloubou města. Svědek dávné historie vypovídající o pohnutých osudech  osady a později města, sídlo a majetek mnoha pánů, kteří se o něj  a o poddané (ne)starali, dominanta stojící nad údolím potoka, kudy kdysi vedla cesta do Bavor. Dnes především muzeum a místo k pořádání  společenských a kuturních akcí.

 

I zámek ve Vimperku má ve svém ‘životě’ zapsány okamžiky neveselé, například tenhle: “20. července 1857 zapálil blesk vimperský zámek, kde vyhořelo divadlo, kaple a druhé poschodí proti městu.

 

Po rekonstrukci a opravách dostal zámek nynější podobu. V držení hlubocké větve Schwarzenbergů byl do roku 1948, pak byl zestátněn. Po léta je ale také  diskutovaným tématem z hlediska údržby, oprav, využití  a vlastnictví (majitele).

 

V dnešním  19. pokračování,  našeho historického seriálu, vám přinášíme pohled na průchod zámeckou  branou. Cestou si užíváte pohled  z výšky na město, v místech pod samotnou branou to svádí ke sluchovým představám dunění koňských kopyt, to když tudy kdysi projížděla družina zámeckého pána…

 

Vimperáci tuhle cestu důvěrně znají, je také součástí různých procházkových tras kolem města, nezřídka se po ní ‘proženou’  i celé skupiny – jako například tuhle sobotu, kdy právě tudy vede trať Šumavského maratonu. 

 

brána vimperk2

 

Brána Vimperk

 

 

-zf-

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.