Omezení k Černému a Čertovu jezeru

 

Omezení na šumavských cestách k Černému a Čertovu jezeru

 

 

       V lesích u Černého a Čertova jezera na Šumavě se zpracovává kůrovcové dřevo. Zasahovat je třeba okamžitě, aby brouk nenapadl další stromy. Protože jde o turistickou oblast, Městský úřad Klatovy zakázal veřejnosti na podnět Lesů ČR vstup na cesty a do porostů, a to od 5. srpna do 30. září, vždy od pondělí do středy. Od čtvrtka do neděle se turisté k jezerům dostanou, s výjimkou úseku Rozvodské cesty uzavřeného po celou dobu.

 

       „Kůrovec se letos rojí podruhé a horké letní počasí beze srážek mu svědčí, takže napadené stromy v porostech i podél cest vyhledáváme, hned zpracováváme a odvážíme. V místě máme šest harvestorů a vyvážecích souprav, šest lesnických traktorů a na Rozvodské cestě lesní lanovku, kterou trvale využíváme. Riziko úrazu nebo střetu cyklistů s technikou je opravdu velké,“ vysvětlil důvody opatření tamější lesní správce ze Železné Rudy Petr Najman a dodal: „Návštěvníky ale nechceme o letní procházku k jezerům připravit. Proto se oblast neuzavírá na celé období, jak je v takových situacích obvyklé. Na čtyři dny v týdnu se přizpůsobíme a budeme pokračovat v těžbě jen v porostech, ne u cest. I tak ale prosím všechny o obezřetnost a respektování našich pokynů“.

 

      Práce potrvají do konce září. K Černému jezeru se lidé dostanou i z jiného směru, tedy od Hamrů přes Bílou strž.

 

 

 

Uzavřeny jsou – viz mapa:

–  Úsek lesní cesty Rozvodská – úplně uzavřena

–  Lesní cesta K Černému jezeru, Spodní jezerní, Horní jezerní a další turistické stezky – uzavřeny od pondělí do středy 

 

omezeni-tz-703x1024

Zdroj : TZ Lesy ČR

 

 

 



{jcomments off}