bazen

Dotyk bazénu

 

 

 

Dotyk bazénu, peníze, firmy, nebo… stažená roleta?

 

 

 

Mluví se o tom 10 let. Najednou konec….. A co dál?

 

bazen

bazend

 

Zajímavý obrázek. B.Petrášek a J.Martanová představují stavbu bazénu. Jejich návrh schválilo zastupitelstvo.Pojede se podle projektu arch. Lejska. Rok 2012.

 

 

Podle toho se vybudovala vana s atrakcemi a technologie i pár metrů dlaždic. Potom si objednali vylepšení původního projektu šaten, saun a dalšího u Ing.Valka z Plzně. Ten tady u nás zateploval ZŠ Smetanova. Za něco kolem 107 tis.Kč. Když hrozil konflikt s autorskými právy k projektu, tak se radnice “znovu dohodla” s arch. Lejskem. Za 2,5 mil. předělal své původní řešení a modernizoval to. To celé tedy stálo něco ke třem milionům Kč, rok a půl práce spousty lidí. A práce kolem výběrového řízení za čtvrt milionu navíc.

 

 

Za našeho vedení radnice jsme dodělali stavební povolení, udělali varianty financování a zadali výběrové řízení na stavbu. To se však protáhlo, díky zákonu o výběrovém řízení, o tři měsíce.Zdálo se, že konečně se kopne a začne se dělat to, co se udělat stejně jednou musí. A tobazén zakrýt plus dát k tomu vybavení, atrakce, dětský bazén atd. Aby neodešla špičková technika abazén senerozpadl. Je to celé stavěno pro krytý úsporný provoz a využíti v naší oblasti Šumavy.

 

 

A teď k ceně.

 

 

Původní odhady z 2008 byly 80 mil.Kč, po rozšíření o další provozy a aktrakce na 120 a to číslo bylo z roku 2016-17. Že došlo v létech 2017-18 k výraznému zvýšení materiálových cen, cen práce a ostatních nákladů nemusím zdůrazňovat. Na konci výběru byla vysoutěžená cena necelých 145 mil. Kč ( firmy Metrostav a Geosan – plus pár korun), další firmy o 10 – 20 mil.navíc. Naše výpočty a čísla profesionální firmy, která nám výběrové řízení prováděla i další rozbory ukazovaly na serioznost cen. Zakázka se tvrdě soutěžila mezi více jak 5 firmami. Přišla nová koalice a hodila to do koše, do tmy, kam se nevidí. Starostce jsem při veřejném předání funkce nabízel veškeré informace o možnostech dalšího postupu.

 

 

Neozvala se. Tato koalice si může ve Vimperku dělat co chce.

 

 

Na radnici přitom pracovala velmi intenzivně pracovní skupina pod vedením mistostarosty Lukáše Sýse. Některé předkládané změny projektu od zastupitelů byly přijaty, jiné naprosto v rozporu s původním záměrem arch. Lejsek odmítl a opakovaně vysvětloval proč. Je škoda, že schůze zastupitelů i komise, a to nejen ke stavbě, ale také kolem peněz a rozpočtu, skupina kolem J.Martanové aB.Petráška bojkotovala.

 

 

Pro nás je zásadní, že areál je potřeba udělat pořádně a kvalitně najednou. Tak vypadlo zadání. Těžko si totiž představit jak se staví nejdříve šatny, pak po čase sauny, pak bazének pro děti, po dalších létech tobogán a pak i další.

 

 

Platby za stavbu byly rozděleny do tří let. Mimořádně výhodný úvěrový rámec (120 mil. za 1,3% a 60 mil. za 1,8 % fixní na 10 let) a k tomu další výpočty ukazovaly na bezpečnost investic pro město a jeho rozvoj. A zdůrazňuji, že to bylo určeno na bazén a Májovku a neutratili jsme z toho ani korunu. Tak jsme to předali vedení J.Martanová – Z.Kuncl.

 

 

Tvrdíme jedno.

 

 

Nikdy a nikdo projekt, v rozsahu stavby při požadované vysoké kvalitě a vybavení ve Vimperku v ceně 145 mil., levněji nepostaví. Prosím, pamatujte si to. Jestli bude někdy něco dál…..

 

 

Nová rada, bez jakéhokoli projednání v zastupitelstvu, čili v pěti lidech (Martanová, Kuncl, Petrášek,  Petr Samek a Samek Tomáš) rozhodla dne 10.12.2018 to vše ukončit. Stažená roleta. Zmačkaný papír i s podpisem těch z obrázku. Slova “zatím to nepostavíme” jsou hodně ironická a falešná.

 

 

Za týden, 17.12.2018 nato pak rozhodla rada nechat všechno kolem bazénu “zkontrolovat”(1.fáze za 70 tis. Kč)a posoudit Ing. Šťastnému. Jde o profesionála, který se tím i živí. Písemné zadání pro posouzení v dokumentech není. Dle zápisu to byl ústní návrh Petra Samka. Nepůsobí to jako dodatečné “odůvodnění, jak to bylo špatně”? Nemělo to být dávno na stole pro rozhodnutí i slibování lidem? Ke všem potřebným materiálům měli jako zastupitelé i ze zákona přístup.

 

 

Slibovali, že “Vimperk narovnají”.

 

 

Na posledním zastupitelstvu (viz zvukový záznam na webu města) vystoupil s odpovědí na interpelaci ohledně bazénu Petr Samek, zřejmě vykonavatel a iniciátor práce v radě. Posouzení mělo být hotovo v půlce února. Když jsem si zvukový záznam pustil, tak jsem byl v šoku. Jeho totální snůška frází i nesmyslů (…jak nedodali celou dokumentaci, ..přesto obdrželi nástřel posudku, …Ing. Šťastný nemá dostatek informací, …bude v nejbližích týdnech osobní jednání, atd. ) svědčí o možné manipulaci a naprosté neschopnosti říct, co s tím chtějí udělat a jak se rozhodnou. J.Martanová a B.Petrášek mlčeli….. Neřekli ani, že kontrola také má posoudit jejich plány o vjezdu k bazénu ze Sušické ul. (vjezdem do sportovního areálu) vyžadujcí kruhovou křižovatku a zbourání garáží. Hmm…..

 

 

V politice platí, “když nevíš, sveď to na někoho jiného, nejlépe na minulé vedení ”. A toto vedení je v tom perfektně vycvičené…

 

 

Na webu vimperk.eu jsem na konci roku 2018 předpověděl, že to tak s areálem dopadne.

 

 

Dotknutí se bazénu je prostě špatná diagnoza.

 

 

A “Májovka”? To bude možná ještě větší malér….

 

navrh

 

Pavel Dvořák,
exstarosta

{jcomments off}