1

193. gentleman silnic

Gentleman silnic

 

KLATOVY – Muž po dopravní nehodě uhasil hořící vozidlo a zachránil život řidiče.V pořadí je již 193. oceněný.

 

1

 

2

 

Zachránce Václav Popelík  převzal v pondělí 18. listopadu od zástupce  České pojišťovny a.s. titul  Gentleman silnic a stal se tak 193. oceněným zachráncem v České republice.

Poděkování převzal i od zástupců Územního odboru Policie ČR Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje v Klatovech plk. Ing. Antonína Šmída a npor. Mgr. Tomáše Šafaříka. 

 

 

 

Průběh dopravní nehody:

3

 

Po komunikaci II. třídy číslo 191 jel dne 9. února 2019 řidič s osobním vozidlem tovární značky Škoda Felicia. Třicetiletý muž z Klatov jel ve směru od Klatov na Ostřetice.

Ve 12.50 hodin, v obci Chaloupky najel na vodící čáru, snažil se ovládat vozidlo, dostal se do smyku, vyjel vpravo mimo komunikaci, kde levým bokem vozidla narazil do stromu. Po nárazu začalo vozidlo hořet a svědek události Václav Popelík požár začal hasit svými hasicími přístroji a přivolal hasiče. Stačil uhasit oheň před jeho rozšířením do kabiny vozidla a příjezdem HZS.

 

Václav Popelík byl u domu, když viděl vozidlo ve smyku a jeho náraz do stromu i jeho vzplanutí. Přiběhl s malým hasičským přístrojem, začal hasit oheň, což se mu z počátku nepodařilo, pak přinesl další velký přístroj a oheň uhasil. Zachránil tak řidiči vozidla život.

 

Zraněný řidič byl uvnitř zaklíněn, nemohl vozidlo opustit, po zásahu složek IZS  a vyproštění byl letecky transportován do nemocnice v Plzni, jeho spolujezdec do nemocnice v Klatovech.

 

———————————

Gentlemanem silnic se stává osoba, která  přispěje k záchraně života nebo pomůže účastníkům při závažné dopravní nehodě.  Ocenění dostávají certifikát za záchranu života po závažné dopravní nehodě a věcný dar.

 

-p cr-

{jcomments off}