Zvědavost je šance na zážitek

Zvědavost je šance na zážitek!

Festival TANEC PRAHA a 5. výročí kulturního spolku Rašelina 15. – 16. 6. 2019

 

 

tanec raše

Třicátý první Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA 2019 míří na Svatobor. Důležitým posláním tohoto festivalu je umožnit co nejširší veřejnosti vnímat vrcholná taneční díla nejen v Praze, ale i v dalších dvaceti dvou městech a obcích České republiky.

Svatobor byl kulturním spolkem Rašelina vybrán, aby se zde představila nová mezinárodní koprodukce českých a afrických umělců. “Pro festival jsme pečlivě vybírali lokalitu tak, aby souzněla s tématem vystoupení a zároveň rozšířila nevšední kulturní zážitek o nový rozměr. Podařilo se nám vybrat do programu silnou soudobou výpověď ze země s vlastními hlubokými tradicemi, jako je Ghana.” Říká za kulturní spolek Rašelina Mia Habichová. V neděli v 16 hodinzahájí festival představení s názvem Eymen – Úhel pohledu choreografky a tanečnice Lenky Knihy Bartůňkovéa zpěvačky Ridiny Ahmedové. Pracovaly s africkým souborem Ghana Dance Ensemblea přizvaly dva umělce ke spolupráci s českým tvůrčím týmem. Vytvářejí dílo, spojující tradice západní Afriky i střední Evropy, které se zabývá tématy stáří i smrti. Součástí je hlasově-pohybový a afro workshop, který se uskuteční pro širokou veřejnost od 17:30 do 19 hodin.

Místem konání jsou bývalé lázně Odolenov, kde nově vzniká Eco camp SVATOBOR ec.. Ten se otevře návštěvníkům již o den dříve v sobotu 15. června, kdy vypukne oslava výročí kulturního spolku Rašelina.

naše raše

Již pátým rokem se spolek Rašelina stará o kulturní zdraví v Pošumaví. V sobotu od 14 hodin jsou návštěvníci zváni na program, který nabízí dětské improvizované divadlo, Open Mic, fire show, pohoštění, výtvarnou dílnu, video projekci a mnohá další umělecká i společenská povyražení. Jako dárek si spolek k výročí nadělí vystoupení Petra Wajsara, držitele ceny Český lev 2018 za hudbu k filmu Hastrman Ondřeje Havelky. Petra Wajsara si mohli místní posluchači vychutnat při vystoupení Orchestru BERG nebo na koncertu vokálního souboru Skety. Na Svatobor tentokráte přijede s jednočlenným projektem elektronické hudby Develooper, během kterého využívá videa synchronizovaná s hudbou.

 

Pořádá: Kulturní rašelina ve spolupráci s Tanec Praha z.ú., SVATOBOR ec. v místě Odolenov 10 (bývalé lázně Odolenov), za podpory města Sušice a Nadace život umělce. Více informaci na: facebook.com/kulturniraselina

 

-tz jd-

{jcomments off}