“U sousedů” na Slovensku II. část

Po druhé zavítáme na Slovensko, tentokrát do Nízkých Tater. Jistě jedním z nejnavštěvovanějších vrcholů těchto hor je Chopok a to hlavně díky lanové dráze, která i “neturisty” vyveze doslova na vrchol a to jak z jižní, tak ze severní strany.

 

Známým a oblíbeným lyžařským střediskem je Jasná, kde se trošku skrývá v lesích Vrbické pleso /snímek 10/ v nadmořské výšce 1100 metrů. Turisty čeká více jak 900 výškových metrů ke zdolání vrcholu Chopok /snímky 7 – 9/. Vrchol bývá za hezkého počasí doslova v obležení lidí, naprostá většina z nich přijede lanovkou. Přitom už samotný výstup nabízí krásné výhledy do kraje /snímky 1 – 6/. Na Chopoku je profesionální meteorologická stanice, pro zajímavost roční průměrná teplota je -1,1°C /snímky 8 a 9/.

 

Dalším známým vrcholem je Králova hola /snímky 17 – 20/, nejvyšší vrchol východní části Nízkých Tater, s nadmořskou výškou 1946 m. Vrch byl často opěvován básníky a je opředený mnoha pověstmi a legendami. Na samotném vrcholu se tyčí od roku 1960 televizní vysílač. Několika hodinový výstup z obce Telgárt /snímek 11 až 16/ stojí za to, z vrcholu je rozsáhlý výhled všemi směry.

 

Slovensko, Nízké Tatry, srpen 2017:

{gallery}volary/2017/08/slovensko_02{/gallery}

(ir)