Hornoplánský Pionýr zase vozí místní i turisty

 
Hornoplánský Pionýr po největší opravě za 50 let zase vozí místní i turisty

        Od úterý vozí místní i turisty na své trase z Horní Plané do Bližší Lhoty lipenský přívoz Pionýr. Přívoz, který je tím nejvyužívanějším na Lipensku byl na břehu kvůli generální opravě zatím nejdelší dobu ve své historii. Lidem totiž výrazně zkracuje cestu do práce, turistům na pravý břeh Lipna. Provozovatel, kterým je Město Horní Planá spustil loď na vodu už na začátku června, chyběla ale technická kontrola. Tu přívoz bez problémů získal v pondělí.

       „Převoz je důležitá spojnice pro občany žijící na pravém břehu i pro domácí, kteří každý den dojíždějí za prací do Rakouska a Německa. Využívají ho zemědělské a lesnické provozy na pravém břehu jezera. K rentabilitě provozu též významně přispívají turisté. Významná jsou i čtyři stálá a jistá pracovní místa, pro lidi, kteří zde pracují,“ říká Jiří Hůlka, starosta Horní Plané. „ Naši občané trvale žijící na pravém břehu od Bližší Lhoty po Valtrov mají převoz zdarma. Pro nás je to jednoznačně investice na dalších 50 let spolehlivého provozu,“ uzavřel Hůlka.

       Oprava začala v říjnu minulého roku a byla nejnáročnější za celou dobu jeho existence. Došlo k opravě motorů a částečně i vybavení, uvedl Petr Tahotný, vedoucí Hospodářsko správního odboru Město Horní Planá. Na lodi byla také kompletně vyměněna obšívka, tedy plášť lodě pod čarou ponoru, také jsou kompletně nové kovové pláště paluby i nová kormidla. Nová je také kormidelna, včetně ovládání. Nové jsou také rozvody elektroinstalace. Cena rekonstrukčních prací je zhruba pět milionů korun a jedná se o největší opravu za celých 50 let, kdy Pionýr jezdí po hladině Lipna.
Jízdní řád bude po spuštění lodě stejný jako loni. Více zde: www.horniplana.cz/prevoz

       Vzhledem k vývoji cen pohonných hmot tu museli v letošním roce zdražit jízdné. Jeden pasažér platil loni 15 korun, letos je to 20. Stejně se měnila cena za transport kola. Suma za zaplacení mimořádné jízdy se zvedla o čtvrtinu ze 150 korun na 250 korun. Jinak se ceny nemění. Vzhledem k nárůstu cen pohonných hmot a energií musely zdražovat jízdné i provozovatelé ostatních přívozů ve Frymburku a Dolní Vltavici.

       Přívoz Hraničář jezdí z Frymburku do Frýdavy již od Velikonoc. Vyráží na trasu každou hodinu od 9.00 do 17.00 hodin. Jízdní řád zde: www.privozfrymburk.cz . Od první květnové neděle je na vodě také přívoz Šumava, který vozí turisty v úseku z Dolní Vltavice do Kyselova. Jezdit zde bude do 31. října dle jízdního řádu, který je na webových stránkách www.privoz-lipno.cz  

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek

{gallery}Jitka/rok2022/cerven/div{/gallery} 

 


{jcomments off}