Národní divadlo Čkyně

 

Národní divadlo Čkyně

 

 

Krátká upoutávka na pohádku o 12 měsíčkách

       Pohádka o 12 měsíčkách je také inspirována klasickou lidovou předlohou. Je celá napsaná ve verších. Jedná se o pohádkový epos o lásce půvabné vesnické dívky Marušky, kterou trápí zlá macecha a nevlastní sestra Holena s holenami na nohou, a ztepilého vietnamského chlapce Nguyena.

       Holena a macecha dávají Marušce úkoly, které odporují přírodním zákonům. Za normálních okolností by byly nesplnitelné a Bůh ví, jak by to s Maruškou dopadlo, kdyby…vždy nesáhl do regálu majitel vietnamské večerky Nguyen. Večerku si postavil na vrcholu nejvyššího kopce, takže široko daleko nemá konkurenci. Maruška vyhnaná do toho nejhlubšího lesa, tam na večerku narazí. Jedná se o osudové setkání. I když to tak zpočátku nevypadá…

       Ngyuen nejprve sleduje jen svůj zisk, kalkuluje s myšlenkou, že i když se u něj Maruška nejprve zadluží, tak nakonec bude celá její rodina nakupovat jen u něj. Nakonec ho ale zlomí Maruščiny půvaby. Také Maruška zjišťuje, že fyzicky vyčerpávající túru na vrchol Plechého absolvuje vždy ráda a postupně si odsud odnáší nejen různé ovocné plody, které si doma naporoučely Holena a matka, ale i další plody lásky. Láska Nguyena a Marušky v závěru představení nezadržitelně vytryskne ven jako sluneční paprsek a už mu nezabrání ani dvojice zlých, zakomplexovaných intrikánek.

 

 

Krátká upoutávka na pohádku Karkulka

       Karkulka, kterou zajímá jen facebook, kontroluje kolik má dat na svém mobilním telefonu a miluje youtuberku Shopaholic Nicol, jde poprvé do lesa, aby babičce, která bydlí za trnkovým keřem donesla gulášek a slivovičku. V tom nejhlubším porostu potkává jeho krále, strašlivého vlka. Snaží se ho postrašit, ale ten si je dobře vědom svého neohroženého postavení v tamním systému ochrany přírody. Myslivci pro něj díky zákonu 114/1992 Sb. nepředstavují žádné nebezpečí. Když ho Karkulka ale lstí přesvědčí, že babička, kterou právě spolkl, je infikovaná a kriticky ohroženého vlka bude na Vimpersku o jednoho méně, přijíždí na scénu veršují zvěrolékař Dušan Myslivec ve svém wartburgu.

       Vše skončí dobře, jak to v pohádkách chodí, vlk se vrací do divočiny, babička upletla během svého pobytu nedaleko dvanácterníku svetr pro MVDr. Myslivce i Karkulka začíná brát reálý svět konečně více vážně, než ten virtuální. Zdálo by se, že je konec…představení nyní graduje zpěvem chorálu O reintrodukci, který oslavuje vlčí apetit. 

 

Plakat STOZEC KARKULKA

 

 

Plakat DOBRA 12MES

 

 

Plakat STRAZNY2 12MES

 

plakat lenora karkulka

 {gallery}Jitka/rok2022/kveten/predstavn{/gallery}   

Pavel Pechoušek 

 



{jcomments off}