Bouřkám z horka se nevyhneme

bourka z horka

Celý týden potrvá extrémně zátěžové počasí pro lidské zdraví – meteorologové očekávají v úterý teploty nad 31 °C, v příštích dnech kromě tropických teplot i výskyt bouřek se silnými přívalovými dešti.

 

Výstrahu před vysokými teplotami, bouřami s přívalovými dešti se srážkami kolem 40 mm rozšířili meteorologové až do úterní půlnoci.

 

Úterní varování před silnými bouřkami, opět doprovázené přívalovými dešti, je platné pro Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj. Bouřky se mají objevit rovněž v jihozápadních částech Středočeského kraje a na Vysočině. Hrozit budou od poledne až do půlnoci.

 

 

 

 

 

Třicítky až do víkendu

 

V pondělí bude jasno až polojasno, odpoledne až oblačno. Místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 28 až 32 °C, v 1000 m na horách to bude kolem 24 °C.

 

 

V úterý bude polojasno až oblačno, místy se budou objevovat přeháňky a hrozit mohou také bouřky. V noci teploty klesnou na 19 až 15  stupňů. Denní maxima se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C.

 

 

Středa už přinese jasnou až polojasnou oblohu, odpoledne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky. Teploty v noci klesnou na 19 až 15 °C, odpoledne se pak budou pohybovat mezi 26 až 30 °C.

 

 

Také ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, odpoledne ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Po ránu se ochladí na 18 až 14 °C, přes den se dočkáme teplot mezi 27 až 31 °C.

 

 

Polojasno až oblačno bude v pátek, postupně je potřeba počítat s dalším přibýváním oblačnosti s deštěm a místy s bouřkami. Noční teploty klesnou na 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 až 30 °C.

 

 

V sobotu bude o

 

 

lačno až polojasno, postupně na většině území s deštěm, přeháňkami a místy bouřkami. V noci se ochladí na 17 až 13 °C. Teploty přes den zůstanou i přes zamračenou oblohu a srážky relativně vysoko, a to mezi 24 až 28 °C.

 

 

V neděli bude oblačno až polojasno, odpoledne místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C.

 

 

(www.novinky.cz)

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět

 

JAKÉ BUDE POČASÍ NA ŠUMAVĚ? SLEDUJTE ONLINE NA KAMERÁCH a v předpovědi:

 

 

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

 

 

kamery

 

 

 

banner pocasi

 

 – red, pm, chmi –

{jcomments off}