Sváteční speciál z Dudáku

 

 

Sváteční speciál z Dudáku je uvařený z netradičních sladů a má načervenalou barvu

 

 

 

       Ve vybraných dudáckých restauracích už se čepuje Sváteční speciál. Ze šesti druhů sladů ho uvařil sládek Měšťanského pivovaru Dudák Strakonice Vlastimil Matej.

 

       „Stejně jako v minulých letech je specifickým znakem Svátečního speciálu použití odlišných a pro náš pivovar netradičních sladů. Důraz klademe na výraznou sladovou chuť s karamelovými, medovými a případně oříškovými tóny,“ uvedl Matej. Dudák je jediným pivovarem u nás, který patří městu.img 4013

 

       Podle sládka přinesla kombinace těchto šesti sladů kromě vyvážené chuti také velice příjemnou načervenalou barvu na pomezí světlého a polotmavého piva. „U chmele jsem zůstal u osvědčené české odrůdy Agnus, která je od loňského roku součástí některých z našich piv a v loňském roce tvořila dominantní chuť Svátečního žitného ležáku. K němu jsem přidal další českou odrůdu Harmonie, kterou v pivovaru používáme vůbec poprvé“ doplňuje sládek.

 

       Sváteční speciál, který je kromě ječného sladu plzeňského typu uvařen i ze sladů melanoidinového, Pale Ale, Abbey, Carared a Caraamber se prodává pouze v pivovarské prodejně, dále v síti prodejen COOP a také v distribučním centru v Holasicích u Brna. Zákazníci si ho mohou koupit ve dvou litrovém džbánku, litrových lahvích s patentním uzávěrem a také třetinkových lahvích. Ty se nově prodávají ve speciálních odnoskách.

 

       Sváteční speciál se tradičně vařil v 1. polovině října, poté zrál týden v otevřených kádích na spilce a od 19. října dozrával v ležáckých tancích ve sklepě. Jedná se o další z řady vánočních speciálů, které strakonický pivovar uvařil. V předchozích letech byl speciál ochucený medem nebo si zákazníci mohli pochutnat na žitném případně vídeňském speciálu.

 

       „Vánoční speciály mají u spotřebitelů tradičně velký úspěch, proto ho prodáváme v několika typech obalů, aby si mohl vybrat opravdu každý milovník našeho piva. Věříme, že tak tomu bude i letos,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus.

 

       Svátečního speciálu je připraveno limitované množství 170 hl, což v případě velkého zájmu může znamenat i jeho vyprodání před Vánoci. Sváteční ležák dnes pokřtil strakonický farář Páter Roman Dvořák a kmotrem se stal starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

 

Pavel Pechoušek
Pracovník PR 

 

 



 

{jcomments off}